Hrvatski predsjednik dr. sc. Ivo Josipović nazočio je proslavi 115. godišnjice osnutka Instrumentarie d.d.

Hrvatski predsjednik dr. sc. Ivo Josipović nazočio je proslavi 115. godišnjice osnutka Instrumentarie d.d.

Svečanim programom u prostorijama Instrumentarie d.d. obilježena je 115. godišnjica od osnutka Instrumentarije d.d. Centralni događaj obilježavanja godišnjice Instrumentarie d.d. je pokretanje proizvodnje novog programa intramedularne fiksacije posebno prilagođenog za tržište Ruske Federacije, prigodom kojeg je Predsjednik dr.sc.Josipović  u prisutnosti ruskog veleposlanika i brojnih uzvanika pustio u rad potpuno novi CNC stroj za serijsku proizvodnju intramedularnog čavla čime je simbolično označio početak proizvodnje za tržište Ruske Federacije.

„Otvaranjem tržišta Ruske Federacije sa novim programom intramedularne fiksacije otvaramo put do 6125 bolnica i tržišta od 150 mil. ljudi. Za nas je ovo samo prvi korak u izlasku na to ogromno i potentno tržište, te su naše namjere na tom prostoru ne samo ući već i ostati. Uvjeren da ćemo u značajnoj mjeri dobiti pozitivnu reakciju sa tog tržišta, te da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti započeti realizirati ono što nam je danas u našim dugoročnim planovima a to je tvornica Instrumentaria na prostoru Ruske Federacije. I 300.000€ skupi i dugotrajni registracijski postupci, investicija u novu opremu, pokretanje programa intramedularne fiksacije koji je prilagođen potrebama ruskih pacjenata  kao i kompletna infrastruktura kompanije prilagođena poslovanju na tom tržištu, pokazuju koliko smo otvoreno, iskreno i na ozbiljan način pristupili Ruskoj Federaciji i toj državi pružili ruku za nova ulaganja. “ rekao  je predsjednik Uprave Instrumentarije mr. sc. Vladimir Kovačević
Kao posljedica intenzivnog povećanja izvoza, ovom prigodom je između Instrumentarie d.d. i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu potpisan i međunarodni sporazum o strateškoj suradnji i plasmanu na tržište potpuno novog i po svemu inovativnog  implantata za lječenje preloma kuka, proksimalnog i distalnog femura. Uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ivu Josipovića, ugovor je u ime proizvođača potpisao mr. sc. Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Instrumentarie, a ispred Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo , generalni direktor prof. Dr.sc. Faris Gavrankapetanović čiji je tim ortopeda i traumatologa zajedno sa razvojnim timom instrumentaria osmislio ovaj proizvod.
„Ova inovacija olakšat će pacijentima operaciju i skratiti nužni period rehabilitacije. Ovim proizvodom smanjuju se rizici operativnog zahvata i povećava  kvaliteta života  kod starijih pacijenata koji redovito imaju probleme sa osteoporozom.“, istaknuo je prof. dr. Gavrankapetanović po potpisivanju ugovora.
“Instrumentaria d.d. spremna je značajno ulagati u spajanje bosanskog i hrvatskog znanja ne samo za nastup na tržištima Hrvatske i BiH, već i puno šire, u Europi i svijetu.”, naglasio je predsjednik Uprave Instrumentarije mr. sc. Vladimir Kovačević dodavši kako ova tvornica danas proizvodi i prodaje proizvode na tržištima s ukupno 250 milijuna stanovnika (Republika Turska, Crna Gora, Ruska Federacija, Kosovo, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Makedonija, Slovenija i dr) i da se zbog rasta potražnje trenutno nalazi u intenzivnom razvojnom ciklusu. “Snažno otvaranje novih tržišta i intenzivan razvoj proizvoda stavili su pred tvornicu izazov značajnog investicijskog ciklusa u novu opremu. Tako ćemo samo u ovoj godini pripremiti za investiciju i investirati u opremu gotovo milijun eura.”, rekao je Kovačević i iskazao veliko zadovoljstvo i čast što je i Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, prisustvovao ovom važnom događaju za Instrumentariju i hrvatski izvoz.
Veliki broj visokih gostiju iz svijeta politike, gospodarstva i medija koji su nazočili proslavi 115. godišnjice priznanje je dugogodišnjim naporima  tvrtke koja doprinosi sveukupnom izvozu Republike Hrvatske, a kroz ulaganje u visoke tehnologije i razvoj novih proizvoda povećava naš najvažniji resurs – znanje.

Share this post